Late Bloomers

Suomeksi  |    English

SHORT STORIES OF PEOPLE OVERACHIEVING WIThOUT ACHIEVING

Late Bloomers on kokoelma tarinoita ylisuorittamisesta. Jatkuva itsensä kehittäminen tekee arjesta temppuradan. Voisinko olla vieläkin parempi?

Kurkistuksia kirjaan​

Kirjailijasta:

Eveliina Nieminen

Haastattelu: Jenna Kämäräinen

Mistä kirja kertoo?

Late Bloomers on kokoelma tarinoita, joita yhdistää ylisuorittaminen. Kirja kertoo siitä, kun arjesta tulee temppurata: ylisuorittajan elämässä kaikki on optimoitua ja maksimoitua. Kun elämän pakottaa suorittamisen pakkopaitaan, siitä tulee samanaikaisesti sekä koomista että yllätyksetöntä.

Ovatko kirjasi tarinat totta?

Kaikki tarinat ovat fiktiivisiä, mutta niissä kuvataan asioita, joita olen kohdannut omassa elämässäni. Olen sukkuloinut useissa maailmoissa, joissa on fiksuja ja kunnianhimoisia ihmisiä ja joissa elämä on kiihkeää ja kiinnostavaa. Jos sisäsyntyinen palo kuitenkin puuttuu, tekeminen jättää kylmäksi ja elämä kutistuu kalorien laskemiseksi. Kaikilla tarinoideni hahmoilla on yhteys itseensä katkolla, jokaisella omalla persoonallisella tavallaan.

Mitä ylisuorittamisesta mielestäsi seuraa?

Usein kireää elämää ja jatkuvaa tyytymättömyyttä – koko ajan pitäisi saada enemmän, vaikka oikeasti tarvitsisi vain hetken hengähtää. Moni ylisuorittaja on myös hyvin yksinäinen, vaikka elämä olisi sosiaalisesti rikasta. Silloin vetäytyy helposti mielikuvitusmaailmoihin, kuten Instagramin rinnakkaistodellisuuteen hakemaan helpotusta.

Mikä on hulluin ylisuorittamisrutiini, joka sinulla on ollut?

Parikymppisenä suoritin kaiken vapaa-aikaani. Ensin tuli fyysinen suoritus, kuten pakaralihastreeni. Sitä seurasi kulttuuriteko, esimerkiksi Odysseuksen lukeminen. Se ei ollut ollenkaan viihdyttävä, mutta luin sitä joka ilta. Ajattelin, että tietyt klassikot pitää kahlata läpi vaikka väkisin. En tuhlannut aikaani ystäviin, koska uskoin, ettei se auttanut minua tavoitteideni saavuttamisessa. Nyt tuntuu hengästyttävältä ajatellakin sitä aikaa.

Kirjan tarinat ovat flash fictionia. Mitä se tarkoittaa? 

Kirja muodostuu yhden tai kahden sivun mittaisista tarinoista, jotka ehtii lukea metromatkalla tai kahvitauolla. Videoita, musiikkia ja muuta kulttuuria on jo pitkään
pystynyt nauttimaan lyhyissä pätkissä. Proosa on kuitenkin pysynyt järkälemäisenä. Minulle on tärkeää, että ihanaan, mielikuvitukselliseen proosaan voi heittäytyä lyhyissäkin hetkissä. Flash fiction mahdollistaa sen. 

Tutustuin flash fictioniiin, kun opiskelin luovaa kirjoittamista Columbia Universityssä New Yorkissa.
Tässä kirjoitusmuodossa lyhyeen hetkeen voidaan paketoida elämyksiä ja oivalluksia, jotka on koottu monien vuosien kuluessa. Siksi tarinoissa on vahva lataus – aivan kuin hyvissä biiseissä, jotka kertovat koko maailman muutamilla lauseilla. Flash fiction on myös vahvasti visuaalista, jopa elokuvallista.

 

Osta kirja

Saatavilla myös täältä

Instagram

Instagram did not return a 200.

Haastattelu- ja kuvapyynnöt

heini salminen
kosmos


heini.salminen@kosmoskirjat.fi
+358 40 702 9165